Kde jsem: Euro úvěr » Články


Co mám dělat, když mi chybí prostředky na řádné splácení spotřebitelského úvěru?

Co mám dělat, když mi chybí prostředky na řádné splácení spotřebitelského úvěru?

Jan Tichý si vzal předloni v prosinci spotřebitelský úvěr (www.euro-uver.cz). V podstatě to bylo kvůli koupi dražšího televizoru, určeného přítelkyni jako vánoční dárek. Říkal si, že se svým platem zvládne splácet dluh bez jakýchkoli problémů. Když však udělal radost ještě i sobě, a to koupí staršího auta rovněž na úvěr, zjistil, že se trochu přepočítal. Na obě mu totiž nezbývalo.

"Chtěl jsem udělat přítelkyni radost, je totiž velkou obdivovatelkou dobrých filmů a ráda chodí do kina. Myslel jsem si, že ji potěší, když bude mít "rodinné kino" přímo doma. Přístroj však stál 30 tisíc korun, bylo před Vánoci a potřeboval jsem ještě koupit dárky i pro jiné členy rodiny. Rozhodl jsem se tedy, že na koupi televizoru využiji spotřebitelský úvěr. Zrovna na něj běžela reklama v televizi. Podmínky úvěru (www.euro-uver.cz) byly výhodné, bez velkého dodatečného zvýšení půjčené částky," popisuje pohnutky. Zhruba za týden ho navíc známý přátelsky upozornil na novinový inzerát, v němž majitel prodával zánovní auto. Jan proto neotálel, řekl si, že auto dá pod stromeček zase sobě. Věděl, že tento model bez kupce dlouho nezůstane. Kontaktoval proto prodávajícího a po prohlídce vozidla se na koupi domluvil. Potřebné peníze však neměl ani v tomto případě, na řadu tedy přišel další úvěr. Peníze potřeboval rychle, takže v podstatě mu nic jiného ani nezbývalo.

Janova přítelkyně měla z moderního televizoru velkou radost. Ostatně Jan z auta také, ale jen do chvíle, než zjistil, že na splácení obou úvěrů mu nezbývá dost peněz. "Asi jsem vše špatně spočítal nebo to bylo i nedostatkem času na promyšlení," říká Jan. Jeho finanční situaci zhoršilo i to, že na autě musel udělat nezbytné opravy, s nimiž původně nepočítal. Ani ty nebyly zadarmo. Potřeboval rovněž novou dálniční známku. Výdajů se najednou sešlo tolik, že nevěděl, co zaplatit dřív. Přítelkyni chtěl původně udělat radost, ale zatím si od ní musel půjčit peníze už na první splátky. Po roce neví, co má dělat.

A jak by se mělo v těchto případech postupovat?

Na radu přítelkyně zašel Jan do bezplatné právní poradny. Tam mu právník doporučil, aby co nejdříve kontaktoval obě úvěrové společnosti a pokusil se domluvit na odložení splátek o několik měsíců alespoň s jednou z nich.

Dostalo se mu dále rady, že pokud se člověk dostane do podobných problémů, vždy je lepší snažit se s úvěrovou společností o domluvu.

Řešení by mělo být přijatelné pro obě strany než vůbec nekomunikovat, dělat mrtvého brouka se nevyplácí.

Případnou novou dohodu by však už měl plnit bezpodmínečně. Jinak se může stát, že kvůli lehkovážnosti nejenže přijde o televizor a auto, ale také o další peníze, kdyby ho úvěrová společnost zažalovala (Šváb, M. Chybějí mi peníze na splácení úvěru. Jak mám postupovat? deník Nymbursko-příloha Peníze, dne 14. 1. 2013, s. I.).

autor. 1. EUROHYPOTEKA s. r. o.

Adresa: Ječná 550/1, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 773 187 959

Nebankovní hypotéky
od 50 tisíc do 10 milionů Nebankovní developerské úvěry
od 5 do 30 milionů