Kde jsem: Euro úvěr » Články


Stále více Čechů nemá na splátky hypoték a půjček, a tak přichází o střechu nad hlavou.

Stále více Čechů nemá na splátky hypoték a půjček, a tak přichází o střechu nad hlavou.

Počet případů, kdy je dům či byt věřitelem zabaven a dán do dražby, vytrvale roste. Minulý rok jich bylo více než 900.

V roce 2011 bylo přes sedm set devadesát nedobrovolných veřejných dražeb. Loni se jejich počet opět meziročně zvýšil o 17 procent.

Většinu dražeb spouštějí hypoteční banky (www.hypotecnibanka.cz) u klientů, kteří nemají peníze na splátky. Přitom právě hypotéky se lidé snaží platit do poslední chvíle, to i za cenu toho, že si na ně berou půjčky od nebankovních institucí a lichvářů.

Jenže to často jen dražbu oddálí. Nejen že se pak z nemovitosti (www.euro-development.cz) utrží většinou méně, ale ještě si na peníze z prodeje dělají nárok další věřitelé, kteří lidem na úhrady splátek komerční bance (www.kb.cz) půjčili. Lidé tak samozřejmě ztrácejí i to, co hypoteční bance (http://www.hypotecnibanka.cz/) již dříve přeplatili na úrocích.

Mnozí dlužníci navíc, i když už nemovitost nemají, dluží hypoteční bance (www.hypotecnibanka.cz) ještě dále. Dražby totiž dnes obvykle pokrývají jen kolem 70 procent dluhů bance.

Hodnota řady bytů i domů se totiž propadla, zájemci se hledají dlouho, často i déle než půl roku. Záleží na lokalitě. Mnohé byty se musí dražit opakovaně, cena pak dále prudce klesá. Kromě toho penále, poplatky, sankce bance nemilosrdně skáčou během pár měsíců do desítek až stovek tisíc korun.

Je to začarovaný kruh, přičemž lichváři, usazení v zavedených, finančně silných firmách, likvidační půjčky nefinancují dokonce ani z vlastních kapitálových zdrojů, ale z toho, co jim v rámci velmi výhodných levných podnikatelských kreditů, určených pro bohaté firemní klienty, poskytují právě banky.

Podle mnohých analytiků už však nelze jen tvrdit, že lidé se do dluhů dostali proto, že si nakoupili dovolené nebo vánoční dárky.

Lidé pracující v malých firmách s méně než 20 zaměstnanci si navíc vydělávají v průměru jen 17,5 tisíce korun hrubého měsíčně, tedy jen něco málo přes 70 procent celkové průměrné mzdy (24 300 korun). A mohou být na tom ze dne na den ještě hůře.

Nezaměstnanost totiž letos celorepublikově vzroste až na úroveň deseti procent. V řadě okresů přitom už nyní přesáhla patnáct procent.

Kdo si vzal hypotéku a přijde pak o práci, je rázem nahý v trní. Za tři měsíce hypoteční banka (www.hypotecnibanka.cz) splátky tzv. zesplatní, tedy shrne do jedné pohledávky, a za další dva tři měsíce se stěhujete - byt či dům jde do dražby.

Kromě toho roste počet těch, kteří jsou po půl roce vyřazeni z evidence nezaměstnaných, skončí jim podpora, ale práci nedostali. Počet osob v tzv. příjmové chudobě (do devíti tisíc korun hrubého měsíčně) tento rok už o bezmála sto tisíc přesáhne miliónovou hranici. Na mizině je tedy zhruba každý desátý Čech.

autor. 1. EUROHYPOTEKA s. r. o.

Adresa: Ječná 550/1, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 773 187 959

Nebankovní hypotéky
od 50 tisíc do 10 milionů Nebankovní developerské úvěry
od 5 do 30 milionů