Kde jsem: Euro úvěr » Články


Bankovní ústavy zpřísnily podmínky pro poskytování všech půjček

Ve druhém čtvrtletí tuzemské banky nedávaly půjčky jen tak někomu. Podle Šetření úvěrových podmínek České národní banky došlo ke zpřísnění podmínek u všech typů půjček.

Ve třetím čtvrtletí se očekává zmírnění požadavků jen u hypotečních úvěrů. Ve druhém čtvrtletí letošního roku došlo rovněž podle České národní banky k poklesu marží u půjček na bydlení a u podnikových úvěrů.

Spotřebitelské úvěry se ubírají jiným směrem a jejich marže jsou naopak vyšší. Celkové zpřísnění úvěrových standardů bank při schvalování půjček ale klienty neodradilo a zájem o úvěry rostl.

Navzdory očekávání se ve druhém čtvrtletí domácnostem zpřísnily podmínky při schvalování hypotečních úvěrů. Na svědomí mají přísnější podmínky hlavně rizikovost klientů a naopak k jejich uvolnění přispěla větší konkurence.

Podle cedulové banky velká část úvěrového trhu nadále snižovala průměrné marže a klesaly i neúrokové poplatky. Poptávka po úvěrech na bydlení oproti prvnímu čtvrtletí vzrostla dokonce v rozsahu 67 procent čistého procentního podílu.

autor. 1. EUROHYPOTÉKA s.r.o.

 

Adresa: Ječná 550/1, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 773 187 959

Nebankovní hypotéky
od 50 tisíc do 10 milionů Nebankovní developerské úvěry
od 5 do 30 milionů