Kde jsem: Euro úvěr » Články


Finanční arbitr rozhodl ve svém prvním nálezu, že banka musí klientovi vrátit poplatek za vedení spotřebitelského úvěru.

Finanční arbitr rozhodl ve svém prvním nálezu, že banka musí klientovi vrátit poplatek za vedení spotřebitelského úvěru.

Banka je povinna poplatek za vedení úvěrového účtu klientovi vrátit a zaplatit pokutu podle zákona o finančním arbitrovi. V prvním nálezu ve sporu o poplatek to konstatoval finanční arbitr Monika Nedělková.

Pro pořádek (rozuměj pro širší pochopení dané problematiky) ještě na tomto místě našim laskavým čtenářům sdělujeme, že finanční arbitr je toliko příslušný rozhodovat pouze o vrácení poplatků za vedení spotřebitelského úvěru (www.euro-uver.cz), v případě nárokování vrácení poplatku u hypotečního úvěru (http://www.hypotecni-hypoteky.cz/) je nutné se obrátit na místně a věcně příslušný civilní soud dle zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů.

Podle záznamu serveru jdeto.de na Twitteru má Komerční banka (www.kb.cz) klientovi vrátit 80 Kč a zaplatit pokutu 15 tisíc korun. Vydání prvního nálezu ve sporu o poplatek za vedení úvěrového účtu či správu úvěru ale podle arbitra neznamená, že všechny další případy budou posuzovány shodně. Proti nálezu arbitra může kterákoli strana sporu podat odůvodněné námitky, o nichž znovu rozhoduje finanční arbitr v námitkovém řízení. Pokud není strana sporu s výsledkem řízení o námitkách spokojena, může rozhodnutí finančního arbitra napadnout žalobou u soudu. Protože nebylo řízení dosud pravomocně skončeno, nezveřejňuje arbitr žádné informace o kterékoli straně sporu. Finanční arbitr posuzoval platnost smluvního ujednání o poplatku na základě úvěrové smlouvy, obchodních podmínek, sazebníku, výpisů z účtů, vyjádření stran sporu důkazních prostředků předložených stranami sporu (rozsudky českých i cizozemských soudů, stanoviska Soudního dvoru EU, atd.). Dospěl k závěru, že ujednání o poplatku je neplatné pro jeho neurčitost. Nyní vede další více než tři stovky takových sporů.

O vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru žádá přes 270 000 klientů bank, které zastupují servery Poplatkyzpět.cz, Bankovnípoplatky.com a výše uvedený Jdeto.de.

autor.  http://www.hypotecni-hypoteky.cz/


 

Adresa: Ječná 550/1, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 773 187 959

Nebankovní hypotéky
od 50 tisíc do 10 milionů Nebankovní developerské úvěry
od 5 do 30 milionů