Kde jsem: Euro úvěr » Články


Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

Aneb jak platí, podepsat můžeš, přečíst musíš.

Kauz, kdy si někdo nepřečte smlouvu o úvěru a podepíše fascikl lejster, kterým nerozumí, řeší Občanská poradna Nymburk mnoho. Bezplatně pomáhá občanům, kteří mají na krku nevýhodný úvěr a nevědí, co s ním. Do analogické situace se dostal i Jozef Vašíček z Milovic nad Labem, o jehož případu s dobrým koncem informujeme.

Manžele Vašíčkovi si v bazaru vybrali starší vůz jedné nejmenované italské tovární značky a rozhodli se, že si na něj půjčí peníze s tím, že si spotřebitelský úvěr (www.euro-uver.cz) sjednají přímo na místě přes autobazar. Po několikahodinovém přerušovaném rozhovoru s prodejkyní začal pan Jozef podepisovat objemný štos papírů ve stylu: "Tady mi to podepište, ještě tady, sem..." Pan Vašíček logicky důvěřoval serióznímu autobazaru a nedošlo mu, že by si měl pročíst jednotlivé smlouvy.

"Paní mi nabídla ještě sledovací zařízení v akci s tím, že by splácel jen o 100 korun měsíčně víc," popisuje pan Jozef. Když pak přijel do firmy, která zařízení instaluje, zjistil, že musí platit 350 korun měsíčně za provoz. "Podle zástupce servisu jsem nebyl jediný, koho na to upozornili," říká Vašíček. To bylo impulzem, aby začal řešit, zda-li se nevyskytne podobných překvapení víc. Začal proto konečně studovat tlustou složku jednotlivých smluvních podmínek a zjistil, že nebankovní úvěr, který si pořídil, je zřejmě nevýhodný. Nicméně se v papírech vlastně příliš nevyznal. Stejně na tom byla i Hedvika Stuchlíková z Občanské poradny Nymburk, která se podobnými případy denně zabývá. Jozef s ní přes hodinu řešil, jak z nevýhodné půjčky ven. "nešťastné bylo, že klient si smlouvu vůbec nepřečetl, když ji podepisoval. Avšak má-li dokument 50 stran právnického textu, často to ani nelze. Nezřídka se stává, že jsou ustanovení smlouvy naformulovány tak složitě, že se v nich nepoučený laik nemá šanci vyznat," tvrdí Jiří Hofman z občanské poradny. Podle kolegyně Stuchlíkové mohlo ve Vašíčkově případě hrozit, že i kdyby odstoupil od kupní smlouvy, stejně by musel úvěr zaplatit. "Ve smlouvě obě zúčastněné strany podpisem konstatují, že souhlasí s jejím obsahem v plném rozsahu, tedy i se sankcemi. Záleží na tvůrci smlouvy, jak přehledné a férové podmínky nastaví (ošetří), a ovšem i na klientovi, zda-li takovou smlouvu podepíše," dodává Hofman.

Jasné ale bylo, že by v danou chvíli měl pan Vašíček za ojeté auto zaplatit více než trojnásobek kupní ceny. "Taky jsem netušil, že výše RPSN ve smlouvě, je přes 25 procent," říká Vašíček. Právě roční procentní sazba nákladů je stěžejní informací v každé úvěrové smlouvě. "Jde o souhrn úroků a všech běžných poplatků spojených s úvěrem, které zaplatíme za rok. Pozor, RPSN neobsahuje platby spojené s platební neschopností, jako jsou pokuty a podobně," připomíná Stuchlíková. Panu Vašíčkovi se nakonec povedlo vyjednat přes autobazar zrušení úvěru a dal dohromady peníze na zaplacení v hotovosti. "Jestliže je autobazar důležitým partnerem té společnosti, dá se ve výjimečných případech vyjednat zrušení, ač to neodpovídá smluvním podmínkám. Nejsem si ale jist, zda by šel běžně úvěr takto zrušit," tvrdí manažer sítě autobazarů Jaroslav Kříž (s využitím Boháčková, J. Vzal si úvěr a smlouvu ani nečetl. Málem se nedoplatil. 5+2 dny Nymbursko, č. 30-31, ročník I., dne 20. 12. 2012, s. 3.).

autor. 1. EUROHYPOTÉKA s. r. o.

Adresa: Ječná 550/1, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 773 187 959

Nebankovní hypotéky
od 50 tisíc do 10 milionů Nebankovní developerské úvěry
od 5 do 30 milionů