Kde jsem: Euro úvěr » Články


Sociologický profil dlužníka zpracovaný exekutorským úřadem Dr. Tomáše Vrány

Jak vypadá typický dlužník v ČR? Podle jedné z největších tuzemských exekučních  kanceláří je to muž ve středních letech s bydlištěm v Moravskoslezském kraji.  Průměrná výše dluhu pak činí více než 73 tisíc korun.

Celkově v ČR loni exekučního řízení ubylo. Soudy jich nařídily 820 420, což je o  13 procent méně než v roce 2011. Letos exekutoři očekávají další pokles, a to i  v souvislosti s legislativními změnami. Na jaře se v České republice vedly zhruba dva  miliony nevyřízených exekucí  contra (proti) 400 tisícům dlužníkům (povinným).

Za necelou polovinu roku vykonali pracovníci Exekutorského úřadu Přerov 19  116 exekucí, což je skoro o tři tisíce méně, než za stejné období loni. Bezmála  pětinu případů řešila jedna ze tří největších tuzemských exekutorských institucí  v Moravskoslezském kraji. A analogická situace na severu Moravy je i letos. Co se týče typického profilu dlužníka, ten se prakticky nemění. Nejčastěji  jsou jimi muži ve středních letech s bydlištěm v Ostravě. Podle  statistiky, kterou exekutorský úřad Dr. Vrány vypracoval, mužů je mezi dlužníky výrazně více, z celkového počtu pak tvoří téměř dvě třetiny. Nejvyšší dlužná částka  bez nákladů na exekuci se přitom vyšplhala až na 95 milionů korun.

Převyšující počet nařízených exekucí u mužů podle Dr. Vrány souvisí s tím, že ženy  mají jiný životní postoj. „Zatímco ženy častěji volí cestu našetřit si a posléze  si danou věc koupit, muži raději vybírají na první pohled jednodušší variantu,  tedy nejdříve věc koupit i za cenu zadlužení. Jak dokazuje naše statistika, ne  vždy se takové počínání vyplatí," uvažuje Tomáš Vrána.

autor. 1. EUROHYPOTÉKA s.r.o.

Adresa: Ječná 550/1, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 773 187 959

Nebankovní hypotéky
od 50 tisíc do 10 milionů Nebankovní developerské úvěry
od 5 do 30 milionů