Kde jsem: Euro úvěr » Články


Vláda ČR schválila přísnější podmínky pro kampeličky.

Návrh legislativní novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech počítá se zavedením stropu pro její bilanční sumu ve výši pěti miliard korun. Posléze by se mohly stát i bankami, nebo pokračovat v činnosti bez možnosti dalšího růstu. Toto legislativní opatření by mělo  nabýt účinnosti od roku 2017. Legislativní návrh musí ještě schválit Parlament a kontrahovat prezident.

Zástupci záložen s návrhem souhlasí. Legislativní návrh představuje jednu z vhodných a konstruktivních variant řešení dlouhodobě zvažované koncepční otázky týkající se budoucího vývoje kampeliček. Jestliže si družstevní záložna zvolí transformaci na banku do konce příštího roku, bude moci získat bankovní licenci s nižšími požadavky na základní kapitál, a to na úrovni pěti miliónů eur. Podmínkou je ovšem současně předložení maximálně pětiletého plánu postupného navýšení základního kapitálu na úroveň požadovanou pro univerzální banky. Ta činí 500 miliónů korun. Ostatní podmínky pro udělení bankovní licence, stejně jako požadavky na plnění kapitálové přiměřenosti, návrh právního předpisu nemění.

Dalším z návrhů novely je zvýšení příspěvku záložen do Fondu pojištění vkladů na dvojnásobek. Družstevní záložny by tak od příštího roku měly platit čtvrtletně 0,08 procenta z objemu pojištěných vkladů. Podmínky pro banky se nemění. V současné době odvádí banka i družstevní záložna čtvrtletně příspěvek 0, 04 procenta z objemu pojištěných vkladů, stavební spořitelna 0, 02 procenta. Návrh reaguje na problémy některých záložen. Naposledy se do problémů dostalo Metropolitní spořitelní družstvo. To nemůže vyplácet vklady klientů, peníze mu zablokovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Důvodem prý byly podezřelé půjčky.

autor. 1. EUROHYPOTÉKA s.r.o.

Adresa: Ječná 550/1, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 773 187 959

Nebankovní hypotéky
od 50 tisíc do 10 milionů Nebankovní developerské úvěry
od 5 do 30 milionů